Een Volle Tank

Tien uur ’s avonds krijg ik een belletje van en een vriend. Renco rijdt op de tankwagen die benzinestations vult, en dat gebeurt s’nachts zodat wij- de gebruikers-daar overdag makkelijk toegang toe hebben. Zo’n station vullen kost ongeveer 2 uur voordat de tankwagen leeg is. Dus Renco belt me en vraagt of ik zin heb om langs te komen bij een benzinestation bij mij in de buurt.

Na 1,5 uur kletsen stelt hij me een vraag: ‘zou je het leuk vinden als ik je een volle tank geef, natuurlijk op de gewone legale manier door je tankbeurt te betalen’

Dus ik duik erboven op en zeg ja! Dus in een beetje shock vraagt hij waarom ik zo snel ja zeg.

“Stel je voor dat ik nu nee zeg, en je een slechte ervaring geef in het aanbieden van je vrijgevigheid dan zou je een volgende keer, voor iemand anders, dat niet doen, of niet zo makkelijk aanbieden. Dus ik help je graag om vrijgevig te zijn.”

Ik ben gewend geraakt om mensen te helpen om vrijgevig te zijn, op die manier komt het mooiste in de mens naar boven omdat we gemaakt zijn in Gods beeld, en God is vrijgevig. Wanneer we vragen om een gift, is dat een manier om die vrijgevigheid zichtbaar te maken. Henri Nouwens nieuwe uitgave van ‘ de spiritualiteit van fondsenwerving’ heeft me hier geholpen om mijn rol als vragen opnieuw te leren kennen.

En zo kwam het dat ik rond middernacht naar huis reed met nieuw geleerde lessen, een beetje gek verhaal, een dankbaar hart en een volle tank.

Column door Leendert de Jong
23 oktober 2018 verschenen in IDEAZ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: