Vertrouwen om te geven

Afgelopen oktober nam een van mijn financiële partners me mee naar het OM diner. De PS in de mail was duidelijk genoeg: we hopen deze avond 100.000 euro op te halen voor het werk van de Logos Hope. Nu vraag ik me af, waar in het proces ben ik gaan denken dat ik wel iets kon bijdragen?

De avond met ongeveer 150 mensen vond plaats in een goed restaurant, 4 gangen was de aankondiging; het beloofde goed verzorgd te zijn.

De avond begon met een bekende christelijke Nederlander met het Bijbelverhaal over de inzameling voor de tabernakel. “Kijk, het was dus in ieder geval bijbels gefundeerd om te geven.” ‘Naar vermogen’ werd nog netjes toegevoegd.

Na de soep sprak een wat oudere pastor uit Venezuela over hoe 20 jaar geleden 2 rivaliserende kerken leerde samenwerken door de komst van het schip. “Kijk het werkt, dacht ik zo”

Na de hoofdmaaltijd kwam de internationale directeur aan persoonlijk aan het woord over hoe het hem aan boord bevalt en over de 40 jaar dat deze bediening al gaande is. “Kijk, ze zijn consistent”

Dus toen het toetje werd aangekondigd met de machtigingskaart was ik klaar om mee te doen.

Mijn geest was er klaar voor, ik zag dat het lokaal een levensveranderend effect heeft en ik voelde me verbonden met het grote plaatje van Gods werk door de Logos Hope heen. 

Ik heb nog geen idee waar ik nou “om” ging, maar het was verdacht leuk om een toetje te eten terwijl  je een teller richting 100.000 ziet tikken. 

Ik vind het blijkbaar helemaal okay om beïnvloed te worden, zeker doordat de houding van OM uitstraalde dat genoeg ook echt genoeg zou zijn. De oproep aan het einde was: we zijn bij 92 duizend en dat is mooi, we kunnen tevreden zijn. Maar mocht er iemand zijn die het wil aanvullen, dan graag. Maar bij 100 duizend zijn we wel klaar voor vanavond.

En wat blijkt: iemand wilde wel aanvullen van 99 naar 100, dus iemand anders wilde wel aanvullen tot 99. En zo was het wonder van de tabernakel er weer: “U kunt stoppen met geven. We hebben genoeg.”

Column door Leendert de Jong
12 februari 2019 verschenen in IDEAZ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: